Uğur Bayar Kimdir ?
Yayınlanma Tarihi : 16-04-2024 11:10:24 - Güncellenme Tarihi : 16-04-2024 11:10:24


Uğur Bayar Kimdir, kaç yaşında, nereli, ne iş yapar, sevgilisi kim, boyu ve kilosu?


Uğur Bayar 1 Mayıs 1957 yılında Adan'da doğdu.   Arabesk türdeki albümlerin birçoğunda yalnızca besteci olarak değil aynı zamanda müzik yönetmeni kimliğiyle de yer alan ve özellikle 1990’lı yıllarda Müslüm Gürses ve Mine Koşan’ın bazı albümlerinde Said El Artist, Hasan Enver, Said Muhammed Hasan, Mahmud Gersha, Waled Fayed, İbrahim Kavala, Yahya Mougi gibi Mısırlı müzisyenlerle çalışmalar yapan Burhan Bayar ve Uğur Bayar’ın yönetmenlik yaptıkları albüm kayıtlarında, ritim sazların belirli ritim kalıplarını çaldıkları görülmektedir. Sözü edilen ritim kalıpları da Arap müzik kültüründe yer alan belli başlı kalıplardır. Sahne müzisyenliğinden ayrı bir platform olarak düşünebileceğimiz stüdyo müzisyenliği de 1980’li yıllarda belli başlı isimlerin ağırlıkla yer aldığı bir zemindir.

 Uğur Bayar'ı kendisinden önceki ve sonraki arabesk aranjör, maestro, bestecilerden ayıran en büyük özelliklerden biri; Uğur Bayar Arabeski' nin "progresif" ve "senfonik" niteliğidir. Uğur Bayar'ın yönetmenliğini yaptığı, Müslüm Gürses'e ait 1990 tarihli "Benim Kaderim"/ "Arkadaş Kurbanıyım", 1994 tarihli "İnsaf/ Kahire Resitali" , 2000 tarihli Biz Babadan "Böyle Gördük" adlı albümleri bu görüşü destekler niteliktedir. Ayrıca, Uğur Bayar'ın 1985 tarihli "Sev Beni" albümündeki "Kımetini Kendin Ara" ve 1990 tarihli "Affet Sevgilim- Kahirede" adlı albümündeki "Gel Bu Gece" adlı şarkısı "progresif arabesk" te dönüm noktasıdır.

 

 İlk önemli çıkışını Müslüm Gürses’in 1983 tarihli "Müzik Ziyafeti" albümüyle yakalamıştır. Bu albüm için toplamda dört şarkı bestelemiş ve bu dört şarkıdan üçünün sözü ve müziği kendisine aittir. Orhan Akdeniz yönetmenliğinde Akdeniz Plak’tan çıkan albümün en bilindik ve şarkısı, söz ve müziği Uğur Bayar’a ait olan "Sev Yeter" adlı şarkıdır. "Sev Yeter," o döneme kadar yapılan arabesk şarkılar içerisinde 1.50 saniyelik elektro bağlama sololu introsuyla ayrı bir yere sahiptir. Şarkıdaki yaylıların ritmik düzeni yeni bir güneşin doğacağının göstergesidir.

 Müslüm Gürses'in Şubat 1984’te Elenor Müzik firmasına transfer olmasıyla Gürses'in Elenor Müzik etiketiyle çıkan "Yaranamadım" adlı Müslüm Gürses albümü çok ciddi bir tiraj elde etmiştir. Bu albümle birlikte, albüm yönetmenliği yapmaya başlayan Bayar, albümdeki on üç şarkının dokuzuna besteci olarak imza atmıştır. Albümdeki "Yaranamadım" şarkısı hit olmuş, sonraları Bülent Ersoy, Kamuran Akkor ve birçok müzisyen şarkıyı yorumlamıştır.

 

Benim Kaderim / Arkadaş Kurbanıyım 1990

 

Aradan geçen altı yılın ardından Müslüm Gürses ve Uğur Bayar ilişkisi tekrardan devam etmiş ve Türk müzik piyasasında ilklerin tekrardan denendiği Benim Kaderim / Arkadaş Kurbanıyım albümü piyasaya çıkmıştır. Albüme ismini veren Benim Kaderim şarkısında pes ve tiz seslerin aynı anda okunmasıyla Türkiye'de ilk kez çift ses kullanılmıştır.

 İnsaf / Kahire Resitali 1994

 Yenilikçiliğiyle ön plana çıkan Uğur Bayar bu albümle birlikte, Müslüm Gürses’i Mısır'da stüdyoya sokarak, Mısırlı müzisyenlerle birlikte mükemmel bir işe imza atmıştır. Ayrıca Müslüm Gürses bu albümle ilk defa başka bir ülkede albüm yapma fırsatına erişmiştir. Albümdeki bütün besteler Bayar’a aittir. Şarkıların çoğunluğu kaydedildiği coğrafyanın müzikal desenleriyle bezenmiştir.

 "Biz Babadan Böyle Gördük" 2000

 Ulus Müzik etiketi ve Uğur Bayar yönetmenliğinde çıkan albüm, Müslüm Gürses’in “pop dönemi” olarak anılacak olan dönemin ayak seslerinin habercisidir. Bayar bu albümle birlikte yine yeniliklerin peşinde koşmaya devam etmiştir. Caz, pop, arabesk, türk halk müziği tarzlarının harmanlanmasıyla ortaya çıkan bu büyük yapıt Müslüm Gürses’in yorumculuk, Uğur Bayar’ın müzik yönetmenliği kariyerinde ayrı bir yer tutmaktadır. Albümdeki "Dayan Yüreğim" şarkısını seslendirerek Gürses albümlerinde ilk defa caz türünde bir esere yer vermiş, "O Gitti Dönmeyecek" şarkısında ise ilk defa senfoni orkestrasıyla çalışmıştır. Senfoni orkestrasıyla çalışan Uğur Bayar, “progresif arabesk” kavramını temellendiren büyük bir işe imza atmıştır.

 Gönül Teknem / Sen Olmayınca 2006

 Uğur Bayar ve Müslüm Gürses ilişkisinin son örneği olan albüm, Seyhan müzik etiketiyle 2006 yılının Şubat ayında müzikseverlerin ilgisine sunulmuştur. Albüme ismini veren "Gönül Teknem" adlı şarkı bir başka Uğur Bayar bestesidir.


Adı ve Soyadı : Uğur Bayar
Meslek : Şarkıcı
Doğum Tarihi :
Boyu :
Kilosu :
Göz Rengi :
Sevgilisi :
Burcu :
Eğitimi :
Doğum Yeri :

Uğur Bayar İle İlgili Sık Sorulan Sorular



Daha Fazla Biyografi